No comments yet

Welcoming House of Red & White (Nederlands)

istanbul_2_001

WERELDWIJDE MARKETING CONCEPT VOOR NICHE WIJNEN


Druiven in Turkije betoveren fijnproevers al duizenden jaren


In Turkije schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar over de 465,000 hectare grond van  Marmara, het Egeïsche gebied en Centraal Anatolië, waar de druiven het meeste groeien en de wijnproductie zich bevindt. Het is ook geen wonder dat Turkije wereldwijd op een respectabele 6e plek staat in druivenproductie, gezien het feit dat de  land een van de meest geschikte klimaatomstandigheden heeft.

 Ook vanuit een historisch standpunt was Turkije altijd al een regio waar druivenproductie en wijnconsumptie tot een onderdeel van het sociaal en cultureel leven behoorde. Van wijncontainers in de vorm van druiventrossen tot historische munten met wijn figuren gebruikt in het westelijk Anatolië, archeologische opgravingen en onderzoek toont aan dat druiven en wijn een grote sociaalcommerciële rol hebben gespeeld in het regio, tot wel 6000 jaar terug.


Al enkele decennia houdt Turkije zich bezig met een nieuwe leven in te blazen in de oude wijntraditie, door wijn van hoge kwaliteit te produceren dankzij de inheemse druivensoorten die over een gespreide wijnstok regio groeien. Turkije biedt een potentiële groei tot wel 1,250 druivensoorten. Turkije is vooral gespecialiseerd in de productie van tafeldruiven en rozijnen, waar tweederde van de productie gebruikt wordt voor tafeldruiven en gedroogde druivensoorten. De rest wordt gebruikt in het maken van wijn, stroop, pulp en verschillende fruitproducten.

Van de 34 druivensoorten die in Turkije groeien zijn er 22 inheemse soorten.

Laten we enkelen proeven:

Kalecik Karası, die haar naam te danken heeft aan de regio waar de druivensoort groeit, staat bekend als de beste druivensoort in de productie van rode wijn. Kalecik Karası produceert soepele en fruitige wijn, die de aroma’s en smaken van vijgen, rozen en aardbeien oproepen.

 Een andere rode druivensoort is de Öküzgözü, 
letterlijk vertaald “De oog van het stier”. De Öküzgözü heeft haar naam de danken aan het feit dat de druiven net zo groot worden als de oog van een stier. De Öküzgözü groeit vooral in de dorpen van Elazığ en Malatya en heeft een levendige rode kleur. De Öküzgözü produceert vooral hoge zuurgraad wijnen met een sterke karakteristieke smaak en aroma.

 De Narince, vooral te vinden in het in het centraal en zuidelijk  gedeelte van Anatolië, draagt de letterlijke betekenis van “Delicaat”. De Narince produceert rijke en gebalanceerde wijnen, vaak met een groengele tint en rijk aan fruitige aroma’s.

 Een donkere en sterke druivensoort is de Boğazkere, voornamelijk te vinden in de provincies Diyarbakır, Elazığ, Malatya en
Gaziantep. De Boğazkere groeit op rode grindpad grond met kalksteen en soms klei.

ne-diyo-la-bu_469742

Sultaniye, geproduceerd in het westelijk deel van Anatolië is een pitloos en vlezige witte druivensoort met een lage zuurgehalte en een fruitige aroma, dat voor subtiele, lichte en soepele wijnen zorgt.

 De sappige witte druif Emir groeit in Centraal Anatolië en produceert bittere wijn met delicate aroma’s en een verfrissende smaak.

ne-la-bu_469742fe

Çalkarası,
gebruikt in de productie van rosé wijn, groeit voornamelijk in de regio Denizli, op zandige en minder vruchtbare grond op hoogtes van tot wel 1,200 meter. Het produceert wijn dat vooral fijn is voor de gehemelte, met een fruitige aroma.

Papazkarası, letterlijk vertaald “De zwartte van de priester”, heeft een intrigerend zwartblauwe kleur en groeit in de regio’s Marmara en Centraal Anatolië.

 Naast de inheemse soorten, zijn er de afgelopen jaren ook een  aantal van de internationale druivensoorten toegenomen in Turkije, onder andere de Semillon (bekend als Trakya), Riesling, Muscat (Misket, een van de vroegere Anatolische druiven), Gamay, Cinsault, Grenache, Carignan , Cabernet, Sauvignon en Merlot.

Voor meer informatie:

http://www.houseofredandwhite.com/
 en
 http://www.discoverturkishwines.com/

Telefoon: 
EU:
+31648959144

Email: 
daphne@houseofredandwhite.com

Post a comment